Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα: Πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιβιοτικών!


Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα: Πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιβιοτικών!

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, ενώ είναι πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ


Η κατάχρηση των αντιμικροβιακών παραγόντων, ειδικότερα των ευρέος φάσματος, οδηγεί στην διαχρονική αύξηση της μικροβιακής αντοχής. Η ασύνετη χρήση των αντιβιοτικών δημιουργεί ανθεκτικά στελέχη μικροβίων που στη συνέχεια, η καταπολέμησή τους επιβάλει τη χρήση ακόμα πιο ισχυρών αντιβιοτικών. Αποτέλεσμα της αυξανόμενης αντοχής  είναι η έξαρση των νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς, οδηγώντας στην αύξηση της νοσηρότητας, της διάρκειας νοσηλείας των ασθενών, της θνησιμότητας των νοσηλευμένων ασθενών και τελικά την οικονομική επιβάρυνση των συστημάτων υγείας.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για την υγεία αλλά και τις οικονομίες των κρατών, και απαιτεί μια πολύπλευρη απάντηση.

Η μικροβιακή αντοχή (Antimicrobial resistance – AMR) είναι ένα σύνθετο ζήτημα που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Συμβαίνει όταν μικροοργανισμοί αναπτύσσουν αντίσταση στα αντιμικροβιακά που εκτίθενται. Η κακή χρήση των αντιβιοτικών στην ιατρική, την κτηνιατρική και την γεωργία περιλαμβάνουν την ακατάλληλη συνταγογράφηση των αντιβιοτικών, την υπερβολική χρήση τους στον τομέα της κτηνοτροφίας, και τις ανεπαρκείς πρακτικές υγιεινής στα νοσοκομεία. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην αύξηση της μικροβιακής αντοχής. Το παγκόσμιο εμπόριο καθώς και οι ταξιδιωτικές μετακινήσεις, επίσης επιταχύνουν την εξάπλωσή της. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών έχει επιβραδυνθεί, κυρίως λόγω ανεπαρκών κινήτρων. Η άνοδος της μικροβιακής αντοχής μπορεί να είναι αναστρέψιμη με τη μείωση της ακατάλληλης και περιττής χρήσης των αντιμικροβιακών ουσιών.

Παράλληλα, η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μια σημαντική επιβάρυνση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και κατ’ επέκταση στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών. Τα νοσοκομεία (στις χώρες του ΟΟΣΑ) δαπανούν, κατά μέσο όρο, 10.000 έως 40.000 δολάρια επιπλέον για τη θεραπεία ενός ασθενούς που έχει μολυνθεί από ανθεκτικά βακτήρια.

Μια ακόμα σοβαρή επίπτωση είναι το κοινωνικό κόστος που μπορεί να είναι αντιστοίχως υψηλό με το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, λόγω της απώλειας της παραγωγικότητας και του εισοδήματος. Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός, με την άνοδο της μικροβιακής αντοχής, κατευθυνόμαστε προς μια «μετα-αντιβιοτική εποχή», όπου κοινές λοιμώξεις μπορεί να ξαναγίνουν θανατηφόρες.Ο ΟΟΣΑ παρέχει στις χώρες τα αποδεικτικά στοιχεία για την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, την προώθηση της αποτελεσματικής χρήσης των αντιμικροβιακών ουσιών και κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα του αντιβιοτικού.

Πηγή: www.oecd.org
http://www.tzeferakos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου