Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Θέλεις να μειώσεις το κάπνισμα; Ξεκίνα από το Ω…



Θέλεις να μειώσεις το κάπνισμα; Ξεκίνα από το Ω…

Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη λαχτάρα για νικοτίνη και τον αριθμό των τσιγάρων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα. «Οι ουσίες και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν και να σταματήσουν το κάπνισμα δεν είναι πολύ αποτελεσματικά. Τα ευρήματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι τα ω-3, ένα φθηνό και εύκολα διαθέσιμο συμπλήρωμα διατροφής χωρίς παρενέργειες, μειώνουν σημαντικά το κάπνισμα» τόνισε η Δρ Sharon Rabinovitz Shenkar του τμήματος εγκληματολογίας και του εργαστηρίου ψυχοφαρμακολογίας στο Bar-Ilan.


H χρόνια έκθεση στις τοξικές ουσίες του καπνού είναι η κύρια αιτία της προοδευτικής δυσλειτουργίας των πνευμόνων και του ανοσοποιητικού συστήματος, και συνδέεται όχι μόνο με την καρδιαγγειακή δυσλειτουργία και τον καρκίνο, μειώνει επίσης τα επίπεδα των απαραίτητων λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο, ιδίως των ω-3. Η ανεπάρκεια σε ω-3 καταστρέφει την κυτταρική δομή των νευρικών κυττάρων και διακόπτει τη νευροδιαβίβαση σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται με ένα αίσθημα ευχαρίστησης και ικανοποίησης. Αυτές οι περιοχές είναι αναγκαίες για τη λήψη αποφάσεων και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της ανάπτυξης και της συντήρησης.


Με πιο απλά λόγια, η ανεπάρκεια των ω-3 καθιστά πιο δύσκολο για το σώμα του καπνιστή να αρνηθεί ένα ακόμη τσιγάρο. «Προγενέστερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ανισορροπία σε ω-3 σχετίζεται επίσης με την ψυχική υγεία, την κατάθλιψη και την ικανότητα αντιμετώπισης της πίεσης και του άγχους. Η πίεση και το άγχος με τη σειρά τους συνδέονται με την παρόρμηση για κάπνισμα. Είναι επίσης γνωστό ότι το στρες και η ένταση αυξάνονται στους ανθρώπους που διακόπτουν το κάπνισμα. Παρ' όλα αυτά, η σύνδεση μεταξύ όλων αυτών των παραγόντων δεν είχε μελετηθεί μέχρι πρότινος» σημειώνει η Δρ Rabinovitz Shenkar.


Η παρούσα μελέτη περιελάμβανε 48 καπνιστές ηλικίας 18-45 ετών που κάπνιζαν τουλάχιστον 10 τσιγάρα την ημέρα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Οι συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με μια μέτρια εξάρτηση από τη νικοτίνη. Συνολικά, ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που ξεκίνησαν το κάπνισμα ήταν κάτω των 18 ετών. Οι συμμετέχοντες για τις ανάγκες της έρευνας χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Μία ομάδα έλαβε συμπληρώματα διατροφής με ω-3, ενώ η δεύτερη ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να λαμβάνουν 5 κάψουλες την ημέρα για 30 ημέρες. Σε κανένα στάδιο της μελέτης οι συμμετέχοντες δεν κλήθηκαν να σταματήσουν το κάπνισμα.


Ελέγχθηκαν τα επίπεδα της νικοτίνης και της κατανάλωσης που αφορούσαν διάφορες πτυχές που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως την έλλειψη ελέγχου, την ανακούφιση και ικανοποίηση από το κάπνισμα, καθώς και τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν κάθε ημέρα. Αυτά τα επίπεδα μετρήθηκαν κατά την έναρξη της μελέτης, μετά από 30 ημέρες (της θεραπείας) και μετά από 60 ημέρες (δηλαδή, 30 ημέρες μετά τη διακοπή των συμπληρωμάτων).


Τα ευρήματα δείχνουν ότι ενώ δεν διαπιστώθηκε καμία διαφορά μεταξύ των ομάδων κατά την έναρξη της μελέτης, μετά από 30 ημέρες οι καπνιστές που είχαν λάβει ω-3 μείωσαν τα τσιγάρα τους κατά μέσο όρο 2 την ημέρα (μία μείωση 11%). Δεν είναι λιγότερο σημαντικό το γεγονός ότι σημειώθηκε μια σημαντική μείωση στη λαχτάρα για νικοτίνη. Μετά από 30 ημέρες χωρίς να λαμβάνουν την κάψουλα, ο πόθος για κάπνισμα αυξήθηκε λίγο, αλλά εξακολουθούσε να παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από το αρχικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, η λαχτάρα να καπνίζουν τσιγάρα, δεν επέστρεψε στο αρχικό επίπεδο ακόμα και 1 μήνα μετά τη διακοπή της λήψης του συμπληρώματος.

Σύμφωνα με τη Δρ Rabinovitz Shenkar το εύρημα για τους ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται να διακόψουν το κάπνισμα έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων ω-3 ρυθμίζει τον εθισμό και μειώνει το κάπνισμα. Περαιτέρω έρευνα θα καταδείξει αν το συμπλήρωμα είναι επίσης αποτελεσματικό στη διακοπή του καπνίσματος.

Πηγή : http://www.flowmagazine.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου