Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Αλόη βέρα



Την Αλόη βέρα, εδώ και 5000 χρόνια περίπου την αποκαλούν «το φυτό της αθανασίας», «την τρυφερή θεραπεύτρια», «τον γιατρό της γλάστρας». Ο κόσμος τη θεωρεί ελιξίριο μακροζωίας και η ονομασία της  προέρχεται από την αραβική λέξη alloeh, που σημαίνει «πικρή ουσία». Είναι από τα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα.




Η χρήση της αλόης ξεκινά περίπου το 2200 π.X. με τα οφέλη της να είναι γνωστά στην Περσία, στην Αίγυπτο, στην αρχαία Ελλάδα, στη Ρώμη, στην Ινδία και στην Αφρική. Σύμφωνα με μύθους, υπήρξε το μυστικό ομορφιάς της Κλεοπάτρας και της Νεφερτίτης, ενώ ο Νικόδημος τη χρησιμοποίησε για την περιποίηση του λειψάνου του Χριστού. Στο δυτικό κόσμο και στην Αμερική, η διάδοσή της οφείλεται κατά μέγα μέρος στους ισπανούς Ιησουΐτες που τη φύτευαν στις αποικίες. Ωστόσο, μόλις το 1930 άρχισαν να μελετώνται επιστημονικά, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, οι ιδιότητες του φυτού και η δυνατότητα χρήσης του στη δυτική ιατρική. Σήμερα, διεξάγονται όλο και περισσότερες έρευνες για τη θεραπευτική της δράση και σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.


Η αλόη μπορεί να μοιάζει αρκετά με κάκτο, αλλά ανήκει στην οικογένεια των κρίνων και συγγενεύει με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σπαράγγι. Είναι φυτό ποώδες, με χοντρά, χυμώδη φύλλα και από το κέντρο της βγαίνουν λουλούδια συνήθως κιτρινοκόκκινα. Φυτρώνει στην Κούβα, στο Μεξικό, στη Βραζιλία, στην Αφρική και στα Κανάρια νησιά. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και αποτελείται κατά 96% από νερό. Αν και υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη αλόης, η καλύτερη ποικιλία θεωρείται η Aloe Vera Barbadensis Miller.

Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι ένας θησαυρός πολύτιμων συστατικών. Το ζελέ της Aloe Vera Barbadensis Miller περιέχει πάνω από 75 γνωστά συστατικά, όπως :

Βιταμίνες
Βιταμίνη Α, Β1, Β2, Β6, Β12, C, Ε, Φυλλικό οξύ

Μέταλλα
Ασβέστιο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Νάτριο, Χαλκός, Σίδηρος, Ψευδάργυρος, Μαγγάνιο

Αμινοξέα
Λυσίνη, Θρεονίνη, Βαλίνη, Μεθιονίνη, Ισολευκίνη, Φαινυλαλανίνη, Θρυπτοφάνη, Αργινίνη, Ασπαραγινικό οξύ, Σερίνη, Γλουταμινικό οξύ, Γλυκίνη, Αλανίνη, Τυροσίνη, Ιστιδίνη, Προλίνη, Υδροξυπρολίνη, Κυστίνη, Λευκίνη

Ένζυμα
Οξειδάση, Καταλάση, Αμυλάση, Βραδυκινάση, Κελλουλάση, Λιπάση, Αλανινάση, Φωσφατάση, Κρεατινική Φωσφοκινάση, Υδρογονάση

Μονό- & Πολυσακχαρίτες
Accemannan, Aραβινόζη, Γαλακτόζη, Γλυκόζη, Μαννόζη, Ραμνόζη, Ξυλόζη, Hexuron οξύ, Γλουκορονικό οξύ, Γαλακτουρονικό οξύ, Κυταρρίνη

Στερόλες

Καμπεστερόλη, Lupeol, Βήτα-Σιτοστερόλη




Ένα από τα πιο κύρια συστατικά είναι ο πολυσακχαρίτης Acemannan, ο οποίος:

1. Δρα σαν ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας.
2. Διεγείρει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
3. Βελτιώνει τον συνολικό μεταβολισμό και τη λειτουργία του κυττάρου
4. Βελτιώνει την αλλεργική συμπεριφορά του οργανισμού.
5. Διεγείρει την παραγωγή ινοβλαστών για την απελευθέρωση του κολλαγόνου.
6. Διαθέτει ιδιότητες ενάντια σε ιούς, βακτήρια, μύκητες.
7. Σταθεροποιεί τη χλωρίδα των βακτηριδίων και των οργάνων της πέψης με συνέπεια να κινητοποιεί τα όργανα της πέψης.
8. Είναι ρυθμιστής για την ανοσοποιητική ενδυνάμωση του πυρήνα των κυττάρων.
9. Διαλύει το καρκινικό περιτύλιγμα των καρκινικών κυττάρων.

Γιατί να χρησιμοποιήσω αλόη??

Τις περισσότερες φορές η αλόη χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό σε διάφορους ερεθισμούς του δέρματος, όπως εγκαύματα, κάλους, ουλές, έρπη. Η αλόη απορροφάται γρηγορότερα από το νερό και έτσι το δέρμα επουλώνεται γρήγορα. Επιπλέον, η αλόη κρατά το δέρμα απαλό και χρησιμοποιείται για την περιποίηση του σώματος και των μαλλιών, καθώς ενυδατώνει, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει τη φυσική τους άμυνα.
Θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμήςεπιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος και καταπολεμά τη φαγούρα, τις δερματικές αλλεργίες, τα τσιμπήματα των εντόμων, τα εκζέματα και τις μυκητιάσεις, ενώ μπορεί να περιορίσει ακόμα και την ψωρίαση.

Έχει όμως και εσωτερική δράση και εδώ υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον:

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, περιορίζει τους μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, τους κολικούς και τις κρίσεις άσθματος. Επίσης, τονώνει την πεπτική λειτουργία και καταπολεμά διαταραχές, όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το μυστικό βρίσκεται στα συστατικά της και στη συνέργεια αυτών με εκπληκτικό τρόπο, και έτσι η αλόη διεισδύει βαθιά στο δέρμα, το καθαρίζει και αποτελεί φυσικό αναισθητικό. Βοηθάει στην ανάπτυξη νέων κυττάρων, βελτιώνει τη λειτουργία των ιστών και επουλώνει τα τραύματα.

Έχει αντιβιοτική, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, τονώνει το ανοσοποιητικό, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, καθαρίζει τα έντερα και αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Πάτησε στα παρακάτω links για να ενημερωθείς για τις ωφέλειες και τις συγκεκριμένες δράσεις της Αλόη Βέρα:


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου