Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα χαρίζουν 2,2 χρόνια ζωής





Ο κίνδυνος θανάτου γενικότερα από οποιαδήποτε αιτία μειώνεται έως 27% στους ηλικιωμένους με την πρόσληψη μέσω της διατροφής ω-3 λιπαρά οξέα και έως 35% από καρδιακά αίτια, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Οι πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων είναι κυρίως τα λιπαρά ψάρια αλλά και γενικότερα τα θαλασσινά και οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση λιπαρών ψαριών δύο φορές την εβδομάδα.



‘’ Όσοι ηλικιωμένοι έχουν υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων στον οργανισμό τους χάρη στην κατανάλωση ψαριών, ζουν κατά μέσο όρο 2,2 χρόνια περισσότερα σε σχέση με όσους έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους’’ κατέληξαν στο συμπέρασμα οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Επιδημιολογίας Ντάριους Μοζαφαριάν.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως τα ψάρια, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακού θανάτου, ενώ η νέα έρευνα δείχνει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν γενικότερα τον κίνδυνο θανάτου από διάφορες αιτίες.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για περίπου 2.700 ανθρώπους άνω των 65 ετών για μια περίοδο 16 ετών. Κάνοντας τακτικές αιμοληψίες, οι επιστήμονες κατέγραφαν τα επίπεδα των ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα, σε συνδυασμό με τη διατροφή και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων.

Όπως έδειξε η ανάλυση, ειδικότερα ένα από τα ω-3 λιπαρά οξέα, το δοκοσαεξανοικό οξύ (DHA), είναι αυτό που φαίνεται να μειώνει περισσότερο από τα άλλα (κατά 40% έως 45%) τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια, ενώ το εικοσιδυαπεντανοϊκό οξύ (DPA), μειώνει περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο. Τέλος, το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) μειώνει περισσότερο τον κίνδυνο μη θανατηφόρου εμφράγματος.

Συνολικά, οι ηλικιωμένοι που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα και των τριών παραπάνω ω-3 λιπαρών οξέων, αντιμετώπιζαν κατά 27% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.


Πηγή: http://www.life2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου