Figuactiv Ροφήματα
και διατροφή
Η
διατροφή ορίζεται ως το σύνολο των διεργασιών που συμμετέχουν στην
πρόσληψη και τη χρήση των συστατικών της τροφής από τους οργανισμούς. Στις
διεργασίες αυτές εκτός από την πρόσληψη συμμετέχουν η πέψη, η απορρόφηση και ο
μεταβολισμός της τροφής. Οι διαδικασίες αυτές είναι απαραίτητες για την
επιβίωση του ατόμου αλλά και την καλή του θρέψη. Γεγονός είναι ότι η διατροφή
του ανθρώπου, καθορίζεται από ποικίλους παράγοντες. Έτσι διαμορφώνονται διάφορα
διατροφικά μοντέλα, τα οποία στην πορεία της εξέλιξης και της ριζικής αλλαγής
του τρόπου ζωής των ανθρώπων άλλαξαν. Η αλλαγή αυτή στις διατροφικές συνήθειες
του ανθρώπου φαίνεται να αποτέλεσε το σημαντικότερο επιδημιολογικό πρόβλημα των
ημερών μας: την παχυσαρκία.
Ένα άτομο μπορεί να πετύχει
ισορροπία στο ενεργειακό του ισοζύγιο και να κατακτήσει το στόχο του επιθυμητού
βάρους με 4 απλούς τρόπους:
- Να μειώσει την κατανάλωση λίπους και να αντικαταστήσει τα κορεσμένα λίπη (ζωικά) με ακόρεστα (φυτικά – ιχθυέλαια).
- Να μειώσει τη πρόσληψη ζάχαρης.
- Να αυξήσει την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και οσπρίων.
- Να βάλει την άσκηση στη ζωή του.