Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Βιταμίνη "Φ" : Μία Ξεχωριστή και Ιδιαίτερη Βιταμίνη



Βιταμίνη «Φ»: Μία Ξεχωριστή και Ιδιαίτερη Βιταμίνη


Κάθε φορά που βγαίνουμε έξω στη φύση να περπατήσουμε προσφέρουμε στον οργανισμό μας την πολυτέλεια της οικοθεραπείας και γεμίζουμε τις αποθήκες μας με «Βιταμίνη Φ». Δεν είναι κάποια ειδική βιταμίνη, αλλά οι ειδικοί χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο για να περιγράψουν το πόσο ωφέλιμο είναι να βρισκόμαστε κοντά στη φύση και τι μπορούμε να κερδίσουμε από αυτό.

Το σώμα, το μυαλό, η ψυχή και τα γονίδια μας είναι συνηθισμένα στην επαφή με τη φύση, αλλά εμείς εξαναγκάζουμε τον εαυτό μας να ζούμε σε ένα τεχνικό περιβάλλον και συνεχώς να είμαστε σε μια κατάσταση άγχους.

Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποίηση ο καθηγητής Yoshifumi Miyazani φάνηκε ότι οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με τη φύση είναι έστω και μια ημέρα, μειώνουν την αρτηριακή τους πίεση και αυτό διαρκεί τουλάχιστον πέντε ημέρες αφότου επιστρέψουν στην πόλη. Παρατήρησαν και καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία διαρκεί τουλάχιστον για μία εβδομάδα μετά την επιστροφή τους στην πόλη. Επίσης, μειώνονται τα επίπεδα κορτιζόλης, γνωστή και ως ορμόνη του στρες, ενώ αντίθετα η δραστηριότητα του νευρικού παρασυμπαθητικού συστήματος, που σχετίζεται με την ηρεμία, έχει αυξηθεί μετά την επαφή με το δάσος.




Περπατώντας στη φύση εστιάζουμε στα όσα βλέπουμε, ακούμε, μυρίζουμε, αισθανόμαστε. Το μυαλό μας αδειάζει και το αποτέλεσμα μοιάζει με εκείνο που βιώνουμε μετά το διαλογισμό. Εκτός όμως, από καθαρό μυαλό, νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και βελτιώνεται αισθητά η ποιότητα του ύπνου μας.

Τέλος, η επαφή με τη φύση, εκτός από τη θετική επίδραση στο σώμα και το μυαλό μας, μπορεί να βοηθήσει και την ψυχή μας, μειώνοντας το στρες και όλες τις αρνητικές επιδράσεις του στον ψυχισμό μας. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες μιλάνε για ψυχοθεραπεία. Τώρα πια οι ειδικοί εκτιμούν ότι ως εναλλακτική των φαρμάκων ή ως συμπληρωματική «θεραπεία» θα μπορούσαν να συνταγογραφούν σε όσους πάσχουν από ψυχολογικά προβλήματα μια βόλτα στο δάσος, μπάνια στη θάλασσα, βόλτα σε μια ωραία παραλία, περπάτημα στο βουνό.





Ευτυχώς στη χώρα μας έχουμε αρκετή ωραία φύση, πολλά όμορφα μέρη για να περπατήσουμε, να τρέξουμε, να κάνουμε βόλτες και φυσικά πολλές εκπληκτικές παραλίες για να χαλαρώνουμε, να ρίχνουμε τους ρυθμούς μας και να αποβάλλουμε το στρες της καθημερινότητας γεμίζοντας τις αποθήκες με Βιταμίνη «Φ».



Πηγή: vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου